Ademtherapie en Covid-19

Het doormaken van een Covid-19 infectie kan je forse klachten en beperkingen geven. Zowel fysieke als psychische componenten kunnen optreden, elkaar beïnvloeden en het herstel belemmeren. Op de voorgrond staan vaak kortademigheid, vermoeidheidsklachten en moeite met inspanning. Daarnaast kunnen psychische klachten als angst, onrust, gespannenheid en minder vertrouwen in je eigen lichaam optreden. Door ervaren benauwdheid en spanning kan het adempatroon veranderd zijn. Vaak is het minder makkelijk, dysfunctioneel. Terugkeer naar een makkelijker en meer ontspannen adempatroon voelt dan weldadig.

De Methode Van Dixhoorn kan je helpen bij het herstel naar een meer functioneel adempatroon. Er wordt gewerkt middels indirecte ademoefeningen om de borstkas te mobiliseren en daarmee het ademen minder gespannen te laten verlopen. De adem- en ontspanningsinstructies helpen om onrust en spanning te verminderen.

De behandelmethode is complementair aan reguliere multidisciplinaire zorgprotocollen van (long)fysiotherapeuten, verpleegkundigen en psychologen.

De Methode Van Dixhoorn is opgenomen in jongste versie van standpunt Covid-19 van het KNGF.

Links:

https://www.kngf.nl/binaries/content/assets/kennisplatform/onbeveiligd/coronavirus/kngf-standpunt-covid-19-versie-2.0.pdf

https://www.vandixhoornvereniging.nl/corona-update/